دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 466 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 54 |
گزارش کارآموزی در مرکز خدمات جهاد کشاورزی دشمن زیاری ممسنی در 54 صفحه ورد قابل ویرایش
پیشگفتار
اینجانب ............ پروژه کارآموزی خود را در مرکز خدمات جهاد کشاورزی دشمن زیاری ممسنی گذرانده ام .
این پروژه شامل گزارش ها ، و تجربیاتی است که در مرکز خدمات جهاد کشاورزی به مدت 240 ساعت کارآموزی ، ثبت شده است و مقایسه اطلاعات و تئوری های مختلف صورت گرفته است. ودر پایان از زحمات مسئولین مرکز خدمات جهاد کشاورزی کمال تشکر رادارم .
مقدمه:
دانشجویان در پایان هر دوره تحصیلی احتیاج به گذراندن یک دوره کارآموزی جهت آشنایی بیشتر با نحوه کار وهمچنین آموزش آموخته های تئوری خود دارند.کارآموزی در نحوه یادگیری تاثیر بسیاری دارد به طوریکه بسیاری از دانشجویان در دوره کارآموزی نکاتی را می آموزند که در طول دوره تحصیلی حتی با آن برخورد نکرده اند.
اگر دانشجو دوره کارآموزی خود را در مکانی مناسب و با امکانات فراوان بگذارند به طوریکه آن مکان طوری باشد که بتوان از تجربه های افراد متخصص و فنی در زمینه آن شغل استفاده بهینه را کرد خیلی سریعتر وبهتر درباره آینده کاری خود می تواند تصمیم بگیرد و همچنین مواردی را آموزش دیده وتجربه هایی کسب میکند که بعدا در زمینه شغلی که انتخاب می کند برای او مفید می باشد پس باید در زمینه انتخاب مکان کارآموزی و استفاده درست و بهینه از تجربه افراد متخصص در آن مکان دقت داشت.
میزان رضایت دانشجو از این دوره
این دوره بسیار مفید و برای دانشجوحاعز اهمیت می باشد وهدف آشنایی با محیط کارگاهی ، کسب تجربه ، ایجاد و درک روابط بین مفاهیم و اندوخته های تئوری با روشها و کاربردهای عملی و اجرایی ، ایجاد ارتباط با محیط کار و تعیین میزان کاربرد تئوری در عمل بوده است.
معرفی محل کارآموزی
مرکز خدمات جهاد کشاورزی واقع در دشمن زیاری ممسنی که در تاریخ 1362 تاسیس و با تعداد نیروی انسانی 6 نفر و با سرپرستی مهندس علی کریمی می باشد .
تشریح کلی از نحوة کار، وظایف و مسئولیتهای کارآموزی در محل کارآموزی و ارائه لیستی از عناوین کارهای انجام شده توسط دانشجو:
از جمله وظایف انجام شده در مرکز خدمات جهاد کشاورزی دشمن زیاری ممسنی به شرح زیر می باشد .
1- آشنایی با خدمات و کارهای شرکت
2- بررسی چند نوع گیاه بهاری ( گندم , ذرت , انگور )
گزارش کار کارآموز
آشنایی با گیاهان بهاری
تکرار خیلی چیزها باعث عادی شدن آنها می شود و در پی آن هم غفلت ما از آن پدیده باعث می شود تا با درگیر شدن در روزمرگی ها به سادگی از کنار آن بگذریم.شاید به دلیل اینکه بهار شروع سال جدید ماست ، بیش از دیگر پدیده های تکرارشونده به چشممان بیاید؛ اما بهار هم یکی از آن معجزه هایی است که هر سال می آید و می رود و دیگر برای ما عادی شده است.آیا این همه تحول در جهان در شکل و شمایل طبیعت عادی است. بیاییم کمی بیشتر درباره پدیده تغییر فصلها و تحولات اطرافمان بدانیم.روابط بهار و شروع رشد گیاهان و تحولاتی که در آنها طی بهار و فصول دیگر رخ می دهد، موضوع اصلی این مقاله است. ویژگی های تشعشع خورشیدی یکی از مهمترین عواملی است که تحولات اقلیمی و بیولوژیکی سطح زمین را کنترل می کند. نور خورشید نیز بر اثر موقعیت زمین نسبت به خورشید تغییر می کند و یکی از نکات جالب پدیده های بیولوژیکی و اقلیمی ، ارتباط آن با مسائل نجومی و جایگاه زمین در فضاست.نور خورشید چند ویژگی اساسی و مجزا دارد که هر یک از این ویژگی ها به نوعی بر تحولات گیاهی و تحریک یا ممانعت از رشد آنها موثر است.
نقش تعیین کننده خورشید
زاویه محور زمین با خورشید تعیین کننده جهت رسیدن نور به هر نقطه از سطح زمین است و در واقع جهت تابش خورشید همراه کروی بودن زمین دیگر خصوصیات هندسی آن تعیین کننده شدت نور، طول موج آن و طول روز یا مدت تابش نور به سطح زمین است.
این 3ویژگی همان طور که خواهیم دید اساسی ترین تاثیرات را بر تغییرات فصول و تحولات گیاهی و ازجمله فصلی با عنوان بهار می گذارد.
شدت نور بر خلاف تصور عامه هیچ ارتباطی با فاصله زمین از خورشید ندارد و جالب است بدانید وقتی در نیمکره شمالی ابتدای تیر ماه است و در واقع روزها گرمتر و گرمتر می شوند و حداکثر تشعشع در زمین دریافت می شود؛ زمین حداکثر فاصله ممکن از خورشید را دارد.
افزایش شدت نور باعث افزایش فتوسنتز درگیاهان شده و یکی از دلایل افزایش رشد گیاهان در فصل بهار توانایی افزایش فتوسنتز بر اثر شدت یافتن انرژی رسیده از خورشید به سطح زمین است.
افزایش شدت تشعشع ، افزایش دما در سطح زمین را نیز در پی دارد، اما گیاهان از ویژگی های دیگر نور نیز تاثیر می پذیرند. کیفیت نور یا طول موجهای رسیده یکی از مهمترین ویژگی هایی است که بخصوص بر رشد آغازیان و گیاهان تاثیر می گذارد.
نسبت نور بنفش و ماورا بنفش به دیگر طول موجها در بهار بسیار کمتر از نسبت آن در پاییز است. در واقع کاهش نور ماورا بنفش که تاثیر منفی روی رشد و نموسلولها دارد باعث تحریک رشد گیاهان است. میزان نور ماورائ بنفش در بهار کمتر از نصف آن در پاییز است.
بالا بودن نسبت نور ماورائبنفش در پاییز نیز یکی از عواملی است که منجر به زوال رشد گیاهان و میکرو ارگانیسم ها می شود. آزمایش ها نشان می دهد زیر نور ماورائبنفش هیچ میکرو ارگانیسمی قدرت رشد ندارد. یکی دیگر از ویژگی های نور که بر گلدهی گیاهان موثر است طول روز است.
طول مدت روز
بسیاری از گیاهان برای گلدهی منتظر فرارسیدن روزهایی با مدت مناسب می مانند. در این ارتباط گیاهان ، به 3دسته روز کوتاه ، روز بلند و روز خنثی تقسیم می شوند.
گیاهان روز بلند که شامل گیاهان دوساله نیز می شوند ابتدای بهار به گل می روند، چراکه در این هنگام روزها به سمت بلندی پیش می روند و با بلند شدن روزها گلدهی آنها تحریک می شود.
گیاهانی که از این لحاظ حساس هستند را هرگز نمی توان در شرایط طبیعی در فصل پاییز یا زمستان وادار به گلدهی کرد. این گیاهان برای گلدهی به روزهایی نیاز دارند که از یک مدت معین بیشتر باشند. بعکس گیاهان روز کوتاه در تابستان و پاییز که روزها به سمت کوتاهی پیش می روند گل می دهند. در واقع کوتاه شدن طول روز باعث تحریک گلدهی آنان می شود.
در بهار به دنبال دیدن گلهای این گیاهان نباشید. گیاهان روز خنثی گیاهانی هستند مثل آفتابگردان که هیچ حساسیتی نسبت به طول روز ندارند و گلدهی آنان در زمان مشخصی اتفاق نمی افتد و در طول سال امکان گلدهی آنان وجود دارد.
این تنوع موجود میان گیاهان به حفظ زیبایی های طبیعت در طول سال می انجامد، اما نکته ای که هنوز برای دانشمندان لاینحل باقی مانده و به طور کامل مشخص نیست ، ساز و کارهایی است که گیاهان با استفاده از آن ویژگی های نوری اطراف را درک می کنند.
یکی از این سازوکارها که تا حدودی شناخته شده است ، وجود فیتوکروم ها در گیاهان است که نقش چشم گیاه را بازی می کند.فیتو کروم ها نور را می بینند و بهار را درک می کنند. این ترکیبات در واکنش به تغییرات طول روز و طول موجهای نور، تغییر حالت داده و همین تغییر حالت آنان باعث تحریک یا ممانعت از ترشح هورمون های گیاهی می شود که این هورمون ها گلدهی گیاه و جوانه زنی بذر و گیاه را تحت کنترل می گیرند.
رطوبت هوا و خاک
از دیگر شرایطی که بهار را برای رشد گیاهان مساعد می کند رطوبت نسبی هوا و رطوبت خاک است. بسیاری از بذور برای جوانه زنی به باران های مفصلی نیاز دارند که مواد بازدارنده جوانه زنی را شستشو داده و شرایط را برای جوانه زنی آنها مساعد کند.
باران های بهاری نیاز بسیاری از بذور برای جوانه زنی است که همراه دمای مناسب شرایط مناسب جهت جوانه زنی بذر را فراهم می کند.
هر گیاه و هر بذری برای درک اثرات هر یک از این عوامل محیطی که در فصل بهار همگی با هم جمع می شوند و شرایط مناسب را جهت رشد آنان فراهم می کند سازوکاری بسیار جالب و اعجاب انگیز دارد که بیانگر وحدت موجودات زنده و طبیعت اطراف آن است.
1- گیاه گندم
خصوصیات گیاه گندم
گندم ، گل آذین سنبلهای دارد. از هر گره آن معمولا یک سنبلچه متشکل از دو گلوم و سه گلچه بوجود میآید. گاهی تعداد گلچهها به 9 هم میرسد. دانه گندم بین دو پوشش قاشق مانند به نامهای پوشک بیرونی (لما) و پوشک درونی (پائولا) قرار گرفته است. برگهای گندم مانند برگهای سایر غلات (به جز ذرت و ارزن) ، نازک و کم عرض بوده و زبانههای کوچکی دارند.
میوه گندم
میوه گندم با توجه به گونه آن ، 3 تا 10 میلیمتر طول و 3 تا 5 میلیمتر هم قطر دارد و شامل بخشهای زیر است.
گیاهک: یا رویان که تقریبا 5/2 درصد وزن دانه را تشکیل میدهد و سرشار از پروتئین و چربی است که این بخش را معمولا در تهیه آرد گندم جدا میکنند.
سبوس: همان پوسته دانه است و تقریبا 14 درصد از وزن دانه را تشکیل میدهد. سبوس را هم همچون گیاهک در مرحله آرد سازی از دانه جدا میکنند و معمولا برای خوراک دام مورد استفاده قرار میگیرد.
آندوسپرم: حاوی مواد نشاستهای دانه گندم است و تقریبا 83 تا 87 درصد از کل دانه را شامل میشود. آندوسپرم دارای دانههای نشاستهای و مواد پروتئینی میباشد که دانههای نشاسته آن بوسیله گلوتن که یکی از پروتئینهای موجود در دانه است، بهم چسبیدهاند. میزان گلوتن موجود در دانه بر حسب نوع و نژاد گندم تفاوت میکند.
همین میزان گلوتن گندم است که مرغوبیت آن را تعیین مینماید. گندمهای قرمز سخت بهاره و پاییزه گلوتن بیشتری دارند و به همین دلیل ، ارزش تهیه نان از آنها بیشتر است. چون خمیر حاصل از آردی که از لحاظ گلوتن غنی است، به دلیل داشتن حالت کشدار ، قادر است که گازهای ناشی از تخمیر را بیشتر در خود نگهدارد و برای همین ، خمیر بهتر ورآمده و حجمش بیشتر میگردد.
ذرت مومی
آندوسپرم ذرت مومی ظاهرا به شکل موم میباشد. برخلاف ذرتهای دیگر که نشاسته آندوسپرم آنها 71 تا 72 درصد آمیلوپکتین و 28 تا 29 درصد آمیلوز دارد، آندوسپرم ذرت مومی تماما از آمیلوپکتین تشکیل شده که حالت چسبندهای دارد و نرم هم هست. ذرت مومی جدا از مصرف خوراکی ، در صنایع چسبسازی هم استفاده میشود.
شرایط لازم برای رشد گیاه
دما
ذرت با وجود آن که یک گیاه گرمسیری است، نمیتواند آب و هوای بسیار گرم را تحمل کند. مناسبترین محیط برای کشت آن ، ناحیهای است که دمای آن دست کم به مدت 3 تا 4 ماه متوالی ، 21 تا 32 درجه سانتیگراد باشد. در صورتی که دمای اواسط تابستان ناحیه کشت ذرت ، کمتر از 18 درجه سانتیگراد باشد یا میانگین دمای تابستان کمتر از 13 درجه باشد، میزان رشد گیاه کاهش یافته و در صورت طولانی شدن کاهش دما ، کشت ذرت غیر ممکن خواهد بود.
آب
معمولا در مراحل گسترش برگها ، گرده افشانی و تشکیل دانه که اغلب در ماههای گرم تابستان صورت میپذیرد، گیاه ذرت به آب زیادی نیاز دارد. تعداد دفعات آبیاری تحت تأثیر خاک ، آب و هوا و... قرار دارد که بین 2 تا 15 بار متغیر است. زراعت ذرت در مناطقی که بارندگی سالیانه 250 تا 2500 میلیمتر دارند به صورت دیم هم امکانپذیر میباشد.
خاک
میزان عملکرد ذرت در خاکهای عمیق ، حاصلخیز و زهکشی شده با بافت متوسط بیشتر است. ذرت نسبت به کمبود اکسیژن که ناشی از رطوبت یا وجود لایههای فشرده زیرزمینی میباشد، بسیار حساس است. همچنین ذرت قادر است در خاکهایی با PH حدود 5.5 تا 8 هم رشد نماید. البته PH مناسب برای آن 6 میباشد. PH کمتر از 6 معمولا میزان جذب کلسیم را در گیاه کاهش میدهد.
زمان کاشت ذرت
بهترین زمان برای کاشت ذرت ، زمانی است که دمای خاک در عمق 7 تا 8 سانتیمتری به مدت 3 تا 4 روز متوالی در فصل بهار ، تقریبا 13 درجه سانتیگراد باشد. اگر کشاورز قادر نیست که دمای خاک را اندازهگیری نماید، میتواند از میانگین دمای هوا در ساعت 7 صبح و 12 ظهر استفاده کند.
انواع انگور
بنابر کتاب رستم التواریخ ، نام انواع انگور در ایران در زمان عبارت اند از: : شاهانی، یاقوتی، خلیلی، عسکری، ریشبابا، انگور کشمش، فخری، انگور شصت عروسان سیاه، الغی سیاه، مثقالی، رازقی، شیرازی، نباتی، مادربچه.
تاریخچه انگور و کشمش
انگور از مهمترین میوههایی است که از زمانهای بسیار قدیم مورد استفاده قرار گرفته است. درباره دیرینگی انگور دو نظریه وجود دارد، عدهای بر این باورند که انگور حتی پیش از پیدایش غلات مورد استفاده بوده است که انگور به صورت وحشی به مقدار فراوان در جنگلها وجود داشته و انسانهای نخستین از برگ و میوه آن استفاده میکردهاند. گروهی دیگر میگویند دیرینگی انگور مربوط به 6 تا 7 هزار سال پیش است.آثار برگ مو و بذر انگور در سنگوارههای دوران سوم زمینشناسی دیده شده است. بر اساس روایات دینی، حضرت نوح نخستین کسی بود که به پرورش انگور پرداخت.در نگارههای موزائیک مصری که قدمت آن به 3500 سال پیش از میلاد میرسد، (در دوران سلطه فنیقیها و آشوریها بر مصر) میتوان چگونگی کاشت و پرورش تاک را به طور کامل مشاهده کرد. در دوره سلطنت هامورابی پادشاه بابل (1728 تا پ686 پیش از میلاد) تاکستانهای فراوانی در منطقه بینالنهرین بوده که آبیاری میشده است. برابر نظر تاریخ نگاران، شخصی به نام سایبولد، بذر انگورهای کاشته شده (اهلی) را از منطقهای نامعلوم به جنوب آرارات و شرق دجله (منطقه آذربایجان و کردستان) برده است.
پرورش انگور در آسیای صغیر از 2000 تا 2500 سال پیش از میلاد آغاز شده و توسط مهاجرین از راه دریای مدیترانه به کشورهای بالکان راه یافته است.برابر نشانههای به دست آمده، یونانیان حدود هزار سال پیش از میلاد پرورش انگور را در کشور خود آغاز کردهاند. در سال 600 پیش از میلاد پرورش انگور در فرانسه از شهری به نام مارسی آغاز شد. رومیان نیز 30 تا 50 سال پس از میلاد، کشت انگور را در قسمتهای جنوبی آلمان آغاز کردند.در کتاب انجیل، چندین با از تاک نام برده شده است و به طور مطمئن یکی از جاذبههای سرزمین موعود بوده است. تاریخ آغاز کشت انگور در ایران به طور دقیق معلوم نیست ولی بر اساس نظر آگاهان، کاشت انگور در ایران از حدود 200 سال پیش از میلاد معمول بوده است.پتروشفسکی به نقل از منابع دیگر مینویسد : "کشت انگور را در ایران به جمشید، پادشاه باستانی افسانهای نسبت میدهند. در یکی از کتیبههای استخر (تخت جمشید) نوشته شده که در دربار شاهان باستان هخامنشی، روزی 50 کن گی (هر کن گی حدود 3 لیتر) شراب شیرین و 5000 کن گی شراب طبیعی مرسوم مصرف میشده است." حمداله مستوفی در کتاب نزهت القلوب، نواحی کشت انگور را در نیمه اول قرن چهاردهم میلادی به شرح جدول زیر بیان کرده است